Livsguide till ett ”modernt” samhälle.

Förändringens vind sveper över världen och det är inte alltid så lätt att hänga med. FN´s råd för mänskliga rättigheter domineras tillexempel av de länder som mest flitigt bryter mot desamma.

Den iskalla intoleransens vind når dock långt bortom byråkraterna i FN skarapan i New York. Den når ända hit till vårt lilla försommarblomstrande land Sverige, vilket får konsekvenser för oss som lever här. Stora konsekvenser.

Yttrandefrihet. Smaka på det ordet! Det består av två ord, yttrande och frihet, sammansatt till ett ord. Man kan lätt förledas att tro att betydelsen av ordet skulle vara ”frihet att yttra vad man vill”, att alla får säga sitt hjärtas mening, dvs själva iden med vår kultur. Men riktigt så enkelt är det inte.

Det finns nämligen människor som kan bli upprörda, förolämpade eller kränkta av vad andra människor tycker, tänker och säger. Framför allt så finns det människor som blir kränkta av att få sina tros uppfattningar ifrågasatta, oavsett hur urbota korkade, grymma, orättvisa, fördömande, ogenomtämkta, vidskepliga, primitiva, våldsamma, förtryckande och ojämnlika dessa än är. Och detta vill vi givetvis förhindra.

För en konfliktfri samexistens i ett modernt samhälle är det därför av ytterta vikt att vi känner till, och respekterar vad som kan uppröra människors känslor, så att vi kan undvika detta. För att göra det hela mer lätthanterligt och begripligt, så är vi tyvärr tvugna att generalisera och kategorisera människor även om vi vet att detta i grund och botten är fel. Vi vet ju alla att människor inte kan tänka själva och att vi genom kategorisering riskerar strömhopp av människor från Amnesty till Ku Klux Klan..

Inte minst tydligt blev detta under apertheid tiden, då människor förtrycktes av människor, och speciella lagar garranterades att människor hölls åtskilda från människor. Som tur är tog allt detta slut 1994 när Nelson Mandela valdes till sydafrikans första…mänskliga president.

Men! Ändamålen helgar medlen som Påven sa till Hitler, så jag tar risken.

Nåväl! Här kommer några goda tips om vad du bör känna till för att undvika upprörda känslor.

Muslimer blir förolämpade av Budda statyer, men inte av att spränga 2000 åriga antika kulturskatter ( Bamyan) till grus.

Muslimer blir förolämpade till filmer som kritiserar Islam, men inte av av att filmregisörer skjuts 8 gånger, knivhuggs trettio gånger, nästan dekapiteras och får  koranverser fastsatta med kniv i bröstet.

Muslimer ( och katoliker, mormoner, Jehovas, livetsordare, pingst vänner, nazister, fashister, och många fler) blir förolämpade av att det bögas. Däremot inte av att man avrättar 14 och 16 åringar för just det ”brottet”.

Muslimer blir upprörda och förolämpade av att icke beslöjade otrogna horor, dvs din syster och mamma, visar sitt hår. Däremot inte av att 100 tals skolbarn sprängs till döds i en skola i Beslan Ryssland.

Muslimer blir upprörda av att Nallebjörnar döps till Mohamed. Däremot inte av att döda och lemlesta oskyldiga civila på tåg och bussar i London.

Muslimer blir upprörda över polishundar, men inte över 7/7 Madrid.

Muslimer blir upprörda över karrikatyr teckningar i en dansk tidning. Facit sisådär 100 döda. Däremot inte av att man flyger fullsatta jumbojets in i likaledes fullsatta skyskrapor.

Katoliker blir upprörda över kondomer, däremot inte över AIDS eller barnvåldtäkt.

Kristna blir ofta upprörda över fakta, däremot inte så mycket över lögner.

Judar blir upprörda över att Gud gav dem det enda landet i mellan östern som saknar Olja. Visst måste han ha menat: As a start? Däremot inte av könsstympning.

Hinduer blir upprörda över att man slaktar kor, däremot inte av att man slaktar andra människor.

Buddhister….tja, de blir faktiskt inte upprörda över så mycket.

Platsbrist nödgar mig att sluta här, men som ni förstår så är det väldigt väldigt lätt att kränka någons oskattbara känslor för det övernaturliga. Så mina vänner. Var försiktiga, gå på tå, och glöm inte. Yttrande frihet betyder inte yttrandefrihet.

.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>