Nederlänska valresultat.

Så har då nederländerna gått till demokratiska val och röstat fram det starkt främlingsfientliga och extremt Islam kritiska, Geert Wilders frihets parti. Partiet fick 22 av de 150 platserna i parlamentet, och den svenska journalistkåren häpnar!

I Aktuellt studion får reportern som bevakat valet frågan: Hur kommer det sig att nederländerna, som vi känner som ett liberalt och öppet land, röstar på detta vis.

Varpå svaret lyder: Det kan ha börjat 2004, då Theo van Gogh, en annan Islamofob, blev mördad”

Uppenbarligen så ser inte utrikeskorren motsättningen i meningen han just har uttryckt. Speciellt inte med tanke på varför Van Gogh blev mördad!

 Theo Van Gogh mördades på öppen gata i Amsterdam den 2 November 2004, efter att tillsammans med den somalisk födda Ayaan Hirsi Ali ha producerat den Islamkritiska filmen underkastelse.Filmens tema behandlar våldet mot kvinnor i Islamska samhällen. Något som givetvis var Tabu belagt.

Han sköts åtta gånger, knivhöggs trettio och fick halsen avskuren framför chockade flyende barnfamiljer. Gärningsmannen avslutade dådet med att med en kniv nagla fast några koranverser i bröstet på Van Gogh, samt ett löfte om att också döda Ayaan. 

Ayaan Hirsi Ali är något så udda som en Somalisk född, före detta Islamist, numera islam kritisk kvinna och parlaments ledamot i det holländska högerliberala partiet VVD. Hon blev plötsligt en sådan politisk belastning, att regeringen beslutade dra in livvakts skyddet, hon blev dessutom vräkt då hennes grannar upplevde det som allför hotfullt, en alltför stor risk för attentat, att ha en Islamkritiker boende i samma hus. Till sist drog man in hennes uppehålls tillstånd, man till och med tog ifrån henne hennes medborgarskap. Allt med hänvisning till anklagelser om att hon ljugit om sitt namn i sin asyl ansökan. En med andra ord helt igenom skamlig och ryggradslös behandling av en mycket modig, vacker och klok kvinna. Hon är numera bosatt i USA och arbetar för den konservativa tankesmedjan American enterprice institute. Läs tips; Hennes bok; en fri röst!

Kanske började det redan tidgare? Kanske redan 2002 då den kontroversielle homosexuelle Partiledaren Pim Fotuyn mördades därför att gärningsmannen ville förhindra honom från att ”tala illa om Islam!?

En inte alltför vild gissning är att holländarna, som har en lång tradition av upplysning, liberalism, invandring och tolerans, helt enkelt tröttnat på att härbärgera människor som knappt hinner landa, innan de protesterar mot dessa självklara friheter? De kanske har tröttnat på att härbärgera och försörja människor som omöjligt kan leva i en demokrati eftersom de sätter sin version av  ”guds lag” över demokratiskt instiftade lagar av ett sekulärt parlament? De kanske skäms över den politiska undfallenheten och att se sina demokratiska rättigheter offras på den religiösa toleransens intoleranta altare?

Det kanske var ett sätt att protestera mot att Gjeert Wilders nu står under åtal för att ha visat sin egen Islamkritiska film Fitna ( arabiska för prövning). En film som bla visar halshuggningar och barn till muslimska föräldrar som beskriver judar som ”apor och svin”, samt en samling koranverser som uppmanar till att döda otrogna.

Jag vet inte. Men jag tycker inte att ett land stort som småland, som trots överbefolknings problem tagit emot fler invandrare per capita än de flesta andra länder, med generösa välfärds system och en lång demokratisk tradition, kan beskyllas för vare sig intolerans eller Islamofobi.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>