Kristen, jude, muslim, hindu eller sikh. Är man fundamentalist så delar man alltså en tro. Tron på att det är nödvändigt att underkasta sig och dyrka Gud. Tron på att Gud och hans vilja måste stå i centrum för att säkra en moralisk, framgångsrik, säker och kollektiv existens. Tron på att varje socialt ont som brottslighet, fattigdom, dålig utbildning eller AIDS orsakas av bristande tro, bristande renlärighet och bristande religiös nit.
Om detta stämde skulle man kunna förvänta sig att de minst religiösa länderna skulle vara hårdast drabbade av brottslighet, fattigdom och sjukdomar. Likaså skulle de mest religiösa länderna vara förebilder för samhällelig sundhet. Nu förhåller det sig faktiskt precis tvärtom. De länder som har flest ateister och agnostiker är de mest stabila, fria, fredliga, förmögna, demokratiska och välmående.
De länder där man dyrkar Gud mest är de mest labila, korrupta, våldsamma, förtryckande och fattiga.
Samma mönster kan ses vad gäller barnadödlighet, läskunnighet, livslängd, utbildningsgrad, mord, självmord och jämställdhet. Kan man dra någon slutsats av det?
USA, säger någon då. Visst, USA är både rikt och väldigt religiöst. USA är till viss del undantaget, men bara om man inte räknar med att USA är det I-land i världen som visserligen har flest miljardärer men också flest fattiga och störst inkomstskillnader. Man har flest dödsskjutningar, flest anmälda våldtäkter, flest tonårsmammor (dubbelt så många som tvåan, Nya Zeeland), högst självmordsfrekvens bland barn under 15 år, flest oundertecknade avtal om mänskliga rättigheter, flest avrättningar av minderåriga förbrytare, lägst valdeltagande av alla västliga demokratier, minst antal partier i kongressen, störst sociala klyftor och så vidare. Libyen, Mauritius och Seychellerna har lägre barnadödlighet än Detroit. USA har sämst kunskaper i matematik för årskurs 8 av alla västländer, de producerar 20 gånger mer miljöfarligt avfall per capita än nummer två, Tyskland, och de gör detta uppenbarligen utan att bry sig. De har ett nyligen lagt lagförslag som förbjuder bistånd till länder som erbjuder abort inom mödravården.
I sällskap med Irak, Nordkorea och Libyen vägrar de att underteckna förbud mot landminor, samt vägrar att underteckna Kyotoprotokollet. Allt i Jesu namn, får man förmoda.
Man har 60 federala brott som kan ge dödsstraff och välgörenhetsorganisationer som präglas av ”religiös tro” får stadsanslag, men inga andra. Det är ett av sex länder där minderåriga och efterblivna kan dömas till döden (USA, Jemen, Iran, Saudiarabien, Pakistan och Nigeria är hela sextetten).
De har flest människor i fängelse per capita. Deras pånyttfödde nyfrälste före detta presidents lösning på detta var att inleda sin mandatperiod med att kraftigt dra ner de offentliga bibliotekens budgetar och benåda ett par oljebolagschefer dömda på 90 åtalspunkter för miljöbrott. Så slapp åtminstone de ta upp plats i fängelse systemet. Sextio procent av fängelseinternerna har så dåliga läs- och skrivkunskaper att de inte kan fylla i en jobbansökningsblankett. Vad man gjort åt det? Dragit ner utbildnings anslagen ytterligare, vad annars? I Jesu namn. De har ensidigt dragit sig ur internationella fördrag och förpliktelser och inlett ett obegränsat och gränslöst krig mot “terrorismen” enligt principen: alla som inte är med oss, är emot oss. Och varför inte, de har ju Gud på sin sida? Fast å andra sidan så är ju Gud även på andra sidan. Så han kan knappast förlora. Under Bush eran fick amerikanska soldater i Irak, under organiserade gudstjänster order om att be för Bush. Undrar just om Bush bad för dem?
Amerikas framgångsteologer har inte bara lyckats med konststycket att praktisera en kristendom som på varenda punkt, utan undantag, strider mot vad Jesus påstås ha predikat, de har också med önskvärd tydlighet visat vilken moralisk garant en kristen tro är. Men men, business is business. Praise the Lord!
Leave a Reply