Hur uppstår religion?

Människan är utrustad med en, åtminstone oss veterligt, i djurvärlden tämligen unik egenskap, nämligen fantasi.

Vi har förmågan att föreställa oss sådant som inte finns och inte har någon verklig existens.

Fantasins verkningar kan vara positiva eller negativa.

Fantasi är den egenskap som får vetenskapsmän att finna ny kunskap och uppfinna ny teknik. Det är tack vare vetenskapsmännens fantasi som vi kan genomföra rymdfärder, gå på månen, tända lampan, bota sjuka och flyga på charter.

Vi kan alltså genomföra något som tidigare endast var möjligt i myternas värld. Det är med hjälp av fantasi som vi har tagit oss dit vi är idag. Med hjälp av vår fantasi kan vi också visualisera oss själva på en annan plats eller i en annan tid.

Vi kan tänka oss hur vi sitter med paraplydrinken i semesterns solstol för att motivera oss för den där tråkiga övertidstimmen. Vi kan läsa en bok och, för oss själva, inne i våra huvuden, med hjälp av vår fantasi, måla upp bokens miljöer och karaktärer. Med fantasins hjälp kan vi fundera ut konstruktioner till föremål som ännu inte finns. Det betyder också att vi kan fantisera om oss själva som döda. Vi kan som sagt se oss själva på en annan plats och i en annan tid. Inte sällan är det en himmel eller ett paradis av något slag. Det vill säga inte helt olikt paraplydrinkssemestertillvaron.


Att vi kan fantisera om detta, betyder inte att det vi fantiserar om är sant.


Fantasi är så vitt vi vet unik mänsklig egenskap. Den här mänskliga egenskapen härstammar från vår hjärnas pannlob. Just det området i vår hjärna är, med evolutionens mått mätt, ganska ungt och det är ett område som till och med våra nära släktingar aporna saknar.

Djur kan definitivt sörja både sina artfränder och mänskliga vänner, men djur våndas inte över sin egen framtida död

. I alla fall så långt vi tror oss veta någonting om detta. Människan däremot är konkret mycket medveten om sin dödlighet och allt sedan vi blev det har vi skapat berättelser som har gjort det lättare att förlika sig med döden. Vi kan kalla dem anti-historier. Med hjälp av dessa tror vi att det blir lättare att bära kunskapen om att vi en gång ska dö.

Genom att vägra acceptera vår egen dö så tror vi oss odödliga. Vi vill ha mer tid på isen för att använda hockeyterminologi.

Detta, i grunden, ganska barnsliga önsketänkande skulle kunna vara oskyldigt och ofarligt. Men när vi börjar granska effekterna av det så finner vi att priset vi betalar för det är oerhört högt.

Det är människans förmåga till fantasi och önsketänkande som frambringar religion och mytologi. Människans förmåga att i fantasin betrakta sig själv på en annan plats i en annan tid. Förmodligen var det en värdefull egenskap under våra förfäders planering av jakter och dylika aktiviteter, men också en egenskap som har straffat oss duktigt.

Människans barnsliga tro att Universum är skapat för oss och ska trösta oss. Vår tro att universum över huvud taget bryr sig eller känner till vår existens. Har vi rätt att begära det av Universum?

4 comments to Hur uppstår religion?

  • cyklop

    Men om gud nu är allvetande så måste han ju vetat på förhand att detta skulle ske? Han måste vetat att han skulle försöka åtgärda problemet genom att dränka allt och alla, genom att visa sig för några epileptiska öken invånare i bronsålderns mellanöstern, i form av en brinnande buske, och att han till sist måste återvända själv för att torteras ihjäl.
    Och han måste vetat att inte ens detta verkade lyckas speciellt bra. Åtminstone inte om man ser hur världen ser ut. Med andra ord gjorde han allt detta i onödan?

    Alternativt så ser världen ut som Gud vill, men det är då svårt att se hur han kan vara god?

  • Stefan Grönberg

    Du verkar ganska bibelsprängd i vissa inlägg. Nog vet du vad jag menar?
    Gud skapade människan med fri vilja, för utan fri vilja hade det inte varit en fulländad skapelse.
    Människan lät sig luras på avvägar, satte sig upp mot Gud. Det symboliseras av frukten de mot anmodan äter. Det leder till att de p.g.a. olydnad avfaller från Gud. De väljer att bryta gemenskapen med Gud.

  • cyklop

    Avföll från honom? Hur menar du?

  • Stefan Grönberg

    Vänd på det. Förutsätt att Gud skapade allt, och att vi sedan avföll från honom.Då har du människans fantasi och önsketänkande som en effekt eller ett resultat av att vi längtar efter Gud, att vi hela tiden vill ha tag i honom, och att vi saknar hans närhet.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>