När tro blir politik!

De allra flesta människor på jordklotet, tvingas förhålla sig till vad andra människor tror om Gud eller Gudar. Vare sig vi vill eller inte. 

 I amerikanska presidentvalet, så var världen ett par procentenheter, och en hjärtinfarkt från att styras av Sara Palin. En människa som placerar Dinosaurierna 65 miljoner år fel i historien, som tror att världen skapades efter att Sumererna lärde sig brygga öl och tusen år efter att hjulet uppfanns.

Se hela bildenSe hela bilden

En människa som är så okunnig om i princip allt som finns att vara okunnig om, att till och med konservativa i USA förläget skruvade på sig. Den utan konkurrens mest okunniga och korkade politiker USA lyckats tröska fram, var ytterst nära att få tillgång till världens mäktigaste ämbete med 4000 kärnvapen, varav 2000 kan avfyras inom några timmar. En hockey morsa från Alaska, som på fullaste allvar tror och dessutom inte kan vänta på att jorden ska gå under, Jesus ska komma och skilja rätttrogna från otrogna. Som läser bibeln bokstavligt och tror att vi härstammar från syskonparning i en trädgård med en talande orm. Risken för en självuppfyllande profetsia var uppenbar med Sara Palin vid rodret.

Vi bör vara oerhört tacksamma att Obama vann. Men vi borde häpna, och rysa, inför tanken på att han vann knappt, och inte en jordskreds seger.

Hur kommer det sig då att hälften av Amerikanerna är beredda att rösta fram en dittills okänd borgmästare från en stad med 7000 invånare? En kvinna som aldrig någonsin varit utanför USA, som bevisligen inte läser ( ens )dags tidningar, en kvinna som uttalat sig öppet fientligt mot forskning ( hon förstår inte vad det ska vara bra för), en kvinna som har all möda i världen att försöka dölja hur förvirrande världen plötsligt tycks vara. Nu när hon ska försöka framstå som om hon någonsin tröttat ut  en enda hjärncell på att fundera på något över huvud taget. En kvinna som likt en papegoja rapar fram svar som alldeles uppebart kampanjledningen lärt henne. Tyvärr fel svar på rätt frågor, eller tvärtom, beroende på hur man ser det.

Man kan välja att skratta, som John Cleese, som kommenterade Sara Palin med: Nu är Michael Palin, bara världens näst roligaste Palin. Eller så kan man välja att gråta, då man inser att Sara Palin faktiskt attraherar dumma, korkade amerikaner. De kan identifiera sig med henne. De kan inte heller peka ut ´Frankrike på en karta. Hennes väljar bas, förstår inte heller grå skalorna i världen, läser inte heller tidningar och framför allt, tänker inte.

Men Sara Palin störta merit. Hennes absoluta triumf kort, är att hon tror på Gud och Jesus. På jungfrufödslar och himlafärder, på sagor från bronsålderns mellanöstern. På tungomålstalande, helande och under. Oöverträffat givetvis när det gäller att attrahera korkade människor. Och korkade människor är hela Palins väljar bas.

Sara Palin är inte uträknad. Långt i från. Hon har nu startat en rörelse ”tea party” movement, vars korstågsliknande syfte är att krossa Obama i allmänhet, och hans sjukvårdsreform i synnerhet. För som alla förstår så är Gud emot sjukvård till alla som inte kan betala för den!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>