Darwin och religionen.

Charles Darwin. Mannen som kom på en av de mest revolutionernade vetenskapliga teorier människan kommit på. En teori som idag är mer än en teori. En teori som är ett mångdubbelt empiriskt bevisat historiskt faktum.

Teorin om hur det kommer sig att vi över huvudtaget är här, och hur vi kom hit. Han har fått utstå osedvanligt mycket spott och spe från religiöst håll, och fortsätter att få det än idag, från samma håll. Man behandlar honom som om han uppfunnit evolutionen, hittat på den för att väcka förargelse.

I många kretsar är evolutionsteorin icke önskvärd, därför får den inte vara sann! Om den ändå är sann, behandla den som om den inte var det, håll tyst om det, och skjut budbäraren.

Det kan vara intressant att veta att Darwin till en början själv var religiös. Att offentligt vara något annat var givetvis otänkbart på den tiden. Darwin hade dock en innerlig och genuin Guds tro. Senare i livet tappade han, till sin egen förtvivlan, helt och hållet sin tro på Gud i allmänhet och bibeln i synnerhet. Han behöll dock en i mina ögon oförklarlig ”aktning” för religion. Oförklarlig inte minst i ljuset av hur den behandlade honom.

I människans härkomst skriver han: ”Religiös hängivenhet är en synnerligen sammansatt känsla som innehåller kärlek, fullständig undergivenhet inför en upphöjd och oförklarlig högre makt, en stark känsla av beroende, fruktan, vördnad, tacksamhet, framtidshopp och kanske ytterligare inslag.”

Han utvecklar senare detta med att beskriva hur en hund betraktar sin herre, och drar slutsatsen att det ligger flockdjurs beteende bakom det. Rätt eller fel?

Idag vet vi betydligt mer om hjärnans funktioner än vad man någonsin trodde var möjligt att veta på Darwins tid. Vi vet att hjärnan är att betrakta som en maskin som kan producera övertygelser som har mycket ringa eller inget alls samband med verkligheten. ”You get pie in the sky when you die”  ter sig bara alltför lockande.

Det är dock en stor skillnad mellan att ha en vag uppfattning om något slags högre väsen, till att tro på en viss mytologi eller vissa dogmer. Till exempel olika detaljer om Jesus natur som röstats fram vid kyrkomöten under antiken, och vilka man därefter var tvungen att tro på om man inte ville få tummarna sönderklämda av tumskruvar, tungan avskuren eller bränd på bål.

Darwin som vetenskapligt var mycket ”hederlig”. Som hela tiden försökte hitta luckorna, argumentera emot, se bristerna i sin egen teori, och publicera det. Hade i mina ögon endast en brist. Hans ödmjuka respons på kyrkans hån!

4 comments to Darwin och religionen.

  • Anders Branderud

    Det är inte irrationellt att tro på en Skapare.
    Enligt vetenskap så har universum en begynnelse (http://arxiv.org/abs/gr-qc/9403004).

    Det är en grundläggande fysisk lag (kausalitet) att varje fysikalisk händelse i universum har en orsak. Eftersom rymd-tiden har en begynnelse så fanns det en första fysikalisk händelse. Varje observerad fysisk händelse har en orsak. Genom induktion så har den första fysiska händelsen en orsak. Det vetenskapliga faktumet att rymd-tiden har en begynnelse implicerar att denna Yttersta Orsaken är icke-dimensionell och oberoende av rymd-tiden.

    Vidare går det att bevisa – med formell logik baserat på vetenskapliga premisser – att den Ytterste Orsaken är Ordnad, Intelligent och Medvetande; och att Dennes Instruktioner finns i ”Moseböckerna” samt att Dennes syfte med mänskligheten är att de ska praktisera de instruktionerna. [Klicka på påståendet för belägg.]

    Den Yttersta Orsaken initierade universum med de begynnelseförhållanden som senare ledde fram till människans utveckling.

    Evolutionen är inget hot mot den religion som beskrivs i Skpaarens Instruktionsmanual – ”Moseböckerna”.

  • cyklop

    Ja visst är det underligt? Tack för länken!:)

  • Anders

    Trots att Darwin var utbildad präst kunde han inte blunda för de floder av fakta som sköljde över honom vid hans resa med Beagle. Detta tog tid att bearbeta då bevisen totalt kullkastade hans gamla världsbild. Andra vetenskapsmän var honom i hälarna med liknande tankar . 1800 talets geologer hade kartlagt klotets tids-zoner och paleontologerna kunde nu placera in de olika arterna i evolutionens puzzle ganska korrekt. Darwins teori har sedan blivit bekräftad genom gen-teknikens oerhörda framsteg under senare år. Detta visar att allt liv har relation.
    De religiösa, d.v.s. de som tror och dyrkar och låter gamla sagor styra deras liv sliter sitt hår i förtvivlan då de från sina strutshål i marken måste motbevisa vetenskaperna. Deras hopp om att bli utvalda och komma till paradiset och spela harpa i miljarder år blir ju på detta sätt totalt krossat och tvingar dem till löjliga krumbukter. Tyvärr har människan behov av något att hoppas på efter döden och därför har allehanda religioner uppstått.

  • Anders

    Religiösa strutsar., Varning!

    Tree of Life video HD
    The Tree of Life video was shown as part of ‘Charles Darwin and the Tree of Life’, which was broadcast on BBC1 on Sunday 1 February 2009. Narrated by Sir David Attenborough, the programme was part of the BBC’s Darwin season.
    http://www.youtube.com/watch?v=H6IrUUDboZo

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>