Lars Wilks, yttrandefrihet och religion och att ”kräva” respekt!

Så har det då återigen hänt. En pöbelmobb med hysteriska mobbare har tystat en debatt. Våld och hot om våld har segrat över ord och argument.

Så långt allt väl, eller?

Vi verkar ha vant oss vid inställda konstutställningar, dödshot mot författare och debattörer, inställda filmvisningar, mördande av film regissörer, parlamentledamöter i landsflykt ( Ayaan Hirsi Ali i Holand), censurerade you tube klipp, avslöjande av mordkomplotter, bort tagna avsnitt av animerade satir serier och skämt teckningar som framkallar allt annat än proportionerliga reaktioner. Om man nu inte anser att mordbrand, halshuggning, brännande av kyrkor och ambassader, till och med fel lands ambassad, brinnande bildäck runt halsen på levande människor, lynchningar, flaggbränningar och handelsbojkotter, är just en proportionerlig reaktion.

Vi har vant oss vid politisk undfallenhet, bortförklaring och tystnad. Vi vill ju för allt i världen inte förarga eller kränka folk som inte gör mycket annat än att vara förargade och kränkta. Människor som inte vill, eller kan, acceptera de demokratiska spelreglerna. Och i dessa spelregler så ingår det att bli upprörd, ifrågasatt och utmanad. Blir man kränkt av det? Tja, So what?  Då är det ens eget problem!

Man kan tycka vad man vill om Lars Wilks provocerande konst. Personligen anser jag att de flesta 11 åringar ritar väl så bra som Lars Wilks. Jag har svårt att förstå den konstnärliga genialiteten. Men. Och det är ett stort men.  Det är inte jag som avgör detta. Jag vill inte / försöker inte lagstifta min smak! Än mindre hota mig till en universell syn på den.

Lars Wilks föreläste om yttrandefrihet på humanistiskt centrum Uppsala universitet. Var, om inte på våra universitet, ska man vända och vrida, diskutera, pröva och ompröva, värdera och omvärdera åsikter, fakta och ståndpunkter? Det är ju därför vi har dem. Föreläsningen var öppen, men kunde aldrig genomföras. Pöbeln vann! Och den vann trots polis och säkerhetsvakter. Staten, lagen, demokratin, yttrandefriheten och det civiliserade samhället förlorade och det förlorade stort. Det förlorade därför att man fokuserat på respekt för religiösa grupper, snarare än för individen. det förlorade därför att man vant sig vid att tillämpa självcensur, det förlorade därför att man misslyckats med att få vissa människor att förstå att respekt. Det kan man inte kräva. Bara förtjäna. Och det har de inte gjort, därför får de ingen!

I uppsala skrek de slöjbeklädda kvinnliga demonstranterna: ”Visa respekt din jävla gris!”.”Uppsala är vår stad, han ska inte komma hit och visa sånt. Han ska visa respekt!”

De kan givetvis skrika hur mycket de vill, de kan till och med kräva, eller hota. Men faktum kvarstår. Ingen tänkande människa respekterar människor som inte tänker själva. Ingen människa respekterar människor som inte själva respekterar demokratiskt instiftade lagar och regler. Kan man inte följa dessa, så bör man kanske fundera på nåt annat land att bo i. Förslagsvis ett land där man följer Gud! Har man svårt att hitta ett, så är det bara att läsa lite Amnesty rapporter.

Lars Wilks är en gränstänjare och som sådan oerhört viktig. Hade vi inte varit begåvade med våra gränstänjare så hade vi fortfarande klätt in bordsbenen med tyg för att undvika att våra tankar svävade i väg åt det sexuella. Idag blir ingen direkt kåt av att gå på Ikea, men i det viktorianska England hade det varit rena rama porrklubbs besöket.

Det är nu 20 år sedan en religiös ledare, tillika statschef, gick ut och offentligt, i eget namn, utan maskering, och lovade pengar samt en garanterad plats i en himelsk bordell till den som sköt ihjäl en författare av en Roman. Salman Rushdie har levt under dödshot allt sedan dess. Påven och många andra kyrkliga ledare, ansåg att Rushdie fick skylla sig själv. Han hade ”sårat muslimernas känslor”.

Sedan dess har klimatet för yttrandefrihet hårdnat betydligt. Alla tittar förläget i backen. Ingen vill vara rasist eller Islamofob. De fåtal spridda röster som hörs till yttrandefrihetens försvar, kommer enkom från kultursidornas skribenter. Från politikst håll är det helt tyst. Skrämmande tyst. Trots att detta är den avgörande, mest fundamentalt viktiga fråga vi har att handskas med. Allt annat kan vänta!

Vad än värre är att vi gör dessutom skillnad på tro och tro. För mig spelar det ingen direkt roll vilken obevisad Gudom eller löjeväckande bok man tillber. Jag tycker lika illa om alla! Men:

Om frikyrkospastor Åke Gren åtalas för att ha liknat homosexuella vid en cancersvullst på samhällskroppen, så är det i princip lika illa.  jag kan till och med tycka att det är bra att Åke Gren uttrycker vad han igentligen tänker, eftersom det då med sån önskvärd tydlighet visar vilken sorts idiot han är.

Cancer är som bekant en galloperande cellökning i kroppen. Homosexuella däremot, förökar sig knappast alls ( av naturliga skäl ), så Åke Grens liknelse är inte bara dum, trångsynt, haltande, ondsint, inskränkt, okunnig och löjlig. Den är dessutom fel! Men han har rätt att tycka så, och han måste ha rätt att säga så.

En annan frikyrkopastor som sällar sig till de religiösa extremisternas skara, och som väckt rabalder i dagarna, är Holger Nilsson I Vetlanda.

Pastor Holger anser att Jonas Gardells böcker om Jesus, inte stämmer med Holger Nilssons böcker. Slutsats, Jonas Gardells böcker borde brännas! Utan att ha läst Jonas Gardells böcker, så är jag fullständigt övertygad om att Jonas Gardells Jesus är en trevligare person än Holger Nilssons Jesus. Gemensamt har de givetvis att de bägger är fiktion. En låtsas kompis som blir vad man gör den till, vad man vill att den ska vara. Vilket givetvis avslöjar en hel del, för att inte säga allt, om ”upphovsmannen”.

Holger Nilsson har givetvis rätt till sin åsikt, och han har rätt att uttrycka den. Återigen. Det visar bara vilken gigantiskt ignorantus han är, och att han i grund och botten, i själ och hjärta, är en ondsint liten bokbrännande fachist! Tack Holger, för att vi fick veta!

Jonas Gardell har tyvärr tydligen inte förstått bättre än att han gick ut och försökte hämta stöd från frikyrkliga kretsar. Ett stöd som givetvis uteblev. Jonas! Du borde vetat bättre! Tror du pedofiloffer kan gå till Påven och be om hjälp?

1 comment to Lars Wilks, yttrandefrihet och religion och att ”kräva” respekt!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>